*دفترچه ای با رنگ آبی*
رسول خدا (ص) فرمودند : حاسِبُوا اَنْفُسَکُم قَبْلَ اَنْ تُحاسَبُوا وَ زِنُوها قَبْلَ اَنْ تُوزَنُوا وَ تَجَهَّزُوا لِلْعَرْضِ الاَکْبَرِ.
پیش از آنکه به حسابتان برسند، خود را ارزیابی کنید و در میزان قرار دهید و برای حسابرسی بزرگتری آماده شوید.پیامبر میداند که شیطان و نفس وسوسهگر از یک سو و عوامل و آسیبهای آشکار و نهان از سوی دیگر، مؤمن را به وادی غفلت میکشاند و از اندیشیدن در فرجام خویش بازمیدارد. از این رو چون فرماندهی دلسوز و هشیار آماده باش میدهد " تجهّزوا ".
مسلمان در همة عمر و در همة عرصههای زندگی باید آماده باشد و به سود و زیان خویش رسیدگی کند تا ورشکسته نشود. این کار از ایمان و زیرکی مؤمن سرچشمه میگیرد و دستکم باید در شبانهروز یک بار انجام شود.
امام صادق به عبدالله پسر جندب فرمود: ای پسر جندب! بر هر مسلمانی که ما را میشناسد لازم است که در هر شب و روز، عملش را بر خود عرضه کند و حسابگر خویش باشد؛ پس اگر عمل خوبی یافت بر آن بیفزاید و اگر عمل بدی یافت از آن استغفار نماید تا در رستاخیر خوار نگردد.
در این حدیث شریف به دو نکتة اساسی تصریح شده است: نخست اینکه ضرورت محاسبه بر اساس شناخت اهل بیت(ع) است. دوم اینکه غفلت از خود ارزیابی، فرجامی بس خطرناک دارد و آن، خواری و زبونی در رستاخیز است.
شهیدان گرانقدر راه خدا بر این نکته آگاهی کامل داشتند. سردار شهید حسین قجه ای هر روز کارهای خود را بررسی میکرد و از نفس خویش حساب میکشید. به محض اینکه بحثی پیش میآمد فوراً آن را داخل دفترچه آبی رنگش مینوشت و شب آنها را بررسی میکرد و در روزهای بعد سعی میکرد میزان حسناتش را بالا ببرد.
مروری بر دفترچه زیبای این شهید خالی از لطف نیست:
ـ چهارشنبه ، نماز بدون وقت : ظهر چون سرپرست نگهبانی بودم نتوانستم سر وقت نماز بخوانم.
ـ دوشنبه : با مادرم ... ناراحتی کردم و بعد از یکی دو ساعت معذرت خواستم و با برادرم هم تند صحبت کردم. باید سعی کنم تکرار نشود.
ـ شنبه : به هیچ وجه کار فکری پیش نیا مد و دلیل آن این است که نظم ، در کارم نبود.
ـ پنجشنبه : بیهوده گویی: طی روز چند مورد تقریباً سخنان کوتاه و بیهودهای به زبان آوردم.
ـ شنبه : امروز ورزش نکردم ، دلیلش هم تنبلی است!
به راستی اگر دفتر دل ما نیز همانند دفتر این شهید به حسابرسی نفس بپردازد جایی برای غفلت باقی خواهد ماند؟! میتوان گفت، خود ارزیابی از ویژگیهای خواص شیعه و نزدیکان به اهل بیت است؛ چنانکه امام موسی بن جعفر(ع) به هشام بن حکم فرمود:
لَیْسَ مِنََّا مَنْ لَمْ یُحََاسِبْ نَفْسَهُ فیِِ کُلِّ یَوْمٍ.
از [خاصان] ما نیست کسی که روزانه به حساب خود رسیدگی نکند
نویسنده : علی فریدی » ساعت 5:39 عصر روز جمعه 91 بهمن 20